Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Tabán Utcai Óvoda fejlesztése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Tabán Utcai Óvoda fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 137.181.902,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A Tabán Utcai Óvoda 41 éve épült. Panelszerkezetes, folyosókkal összekötött három épületszárnyból álló földszintes épületegyüttes, amely utólagosan kialakított tetőszerkezettel, cserépfedéssel van ellátva. A magastetős épület összesen 4 csoportszobával rendelkezik. Átfogó korszerűsítésre, felújításra azonban építése óta nem került sor. Az Óvoda jelenleg korszerűtlen épületben működik, üzemeltetési költségei magasak, cél a hatékony, energia gazdaságos felújítás és energetikai rendszerének kiépítése. A tervezett beruházás magában foglalja az épület külső szigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a tetőfödémek hőszigetelését, fűtésrendszer korszerűsítését, vizesblokkjai felújítását, közös tereinek burkolatcseréjét, udvarának rendezését. Önállóan támogatható tevékenységként jelenik meg egyrészt a tagóvoda infrastrukturális felújítása, az udvar, játszóudvar felújításával, másrészt a felhívás rendelkezései alapján megengedett eszközök beszerezése. A felújítás során megvalósításra kerül az előírt projektarányos akadálymentesítés (pl.: akadálymentesített bejárat, akadálymentes mosdó) valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedően.
Az óvoda felújítása során az alábbi műszaki, infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg:
– nyaktagok teljes elbontása, megfelelő hő-és vízszigeteléssel ellátott új határoló szerkezet építése
– homlokzati nyílászárók cseréje
– a csoportszobáknál árnyékolás kialakítása, ahol szükséges, ott szúnyogháló alkalmazása
– az épület homlokzatának hőszigetelése
– új padlásfödém rétegrend (szerkezeti rétegig történő visszabontással), hőszigetelése
– az épület belső burkolatcseréje
– a létesítmény vizesblokkjai teljes felújításra kerülnek, új szaniterek, csaptelepek kerülnek elhelyezésre
– az óvoda természetes szellőztetésének a szükséges helyeken gépi szellőztetéssel történő kiegészítése,
– épület belső felújító festése
– az udvari járdaburkolatok megújítása, új térburkolat az akadálymentesítés biztosítása és balesetveszély csökkentése érdekében
– az elavult hőközpont felújítása
– az óvodaépület belső elektromos hálózatának szükséges mértékű rekonstrukciója.
A projekt kezdési dátuma: 2016. október 15.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. augusztus 29.
A projekt azonosító száma: TOP-6.2.1-15-SG1-2016-00006
Egyéb:

 

Teljesen megújult a Tabán utcai óvoda épülete

Szeged MJV Önkormányzata a 2014-2020-as Terület- Településfejlesztési Operatív Program – TOP- TOP-6.2.1 keretében a Tabán Utcai Óvoda felújítására a Támogató döntése alapján 137.181.902,- Ft összegű támogatást nyert, melyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további bruttó 64.850.895,- Ft összeget biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A teljes projekt méret: bruttó 202.032.797,- Ft.
A Tabán utcai óvoda felújítási munkái okán szükségessé vált az épület teljes kiürítése, az itt gondozott gyermekek ideiglenes elhelyezésére a Temesvári körúti óvoda (Szeged, Temesvári körút 40.) került kijelölésre. A potenciálisan érintett 102 gyermek utaztatásában a beruházó Önkormányzat nyújtott segítséget. 2 db busz biztosításával – költsége napi 26.000 Ft – 2017. 02.27-től reggel 7:00 és 7:30 órakor a Szilléri sugárúton a Fecske utcai megállóból 3 felnőtt kíséretében kerültek átszállításra a gyerekek Újszegedre, míg délután 16:00 és 16:30 órakor a Temesvári körúton a Fő fasori megállóból induló buszokkal, 3 felnőtt kísérővel került megoldásra az igény szerinti visszaszállítás.
A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes cég a HÉB, Hungária Építő és Befektetési Kft. lett. 120 naptári napos, azaz négy hónap teljesítési határidővel vállalta és teljesítette a kivitelezési munkálatokat.
A Tabán Utcai Óvoda 41 éve épült. Panelszerkezetes, folyosókkal összekötött három épületszárnyból álló földszintes épületegyüttes, amely utólagosan kialakított tetőszerkezettel, cserépfedéssel van ellátva. A magastetős épület összesen 4 csoportszobával rendelkezik. Átfogó korszerűsítésre, felújításra azonban építése óta nem került sor. Az Óvoda korszerűtlen épületben működött, üzemeltetési költségei magasak voltak, ezért a cél a hatékony, energia gazdaságos felújítás és energetikai rendszerének kiépítése volt.
A beruházás magában foglalta az épület külső szigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a tetőfödémek hőszigetelését, fűtésrendszer korszerűsítését, vizesblokk felújítását, a szükséges talajszigetelés miatt a teljes burkolat cseréjét, udvarának rendezését. Sor került az udvar, játszóudvar felújítására. A gyermekek örömére nagy értékű udvari játékok kerültek beszerzésre, csaknem 3 millió forint értékben.
A felújítás során megvalósításra került az előírt projektarányos akadálymentesítés (pl.: akadálymentesített bejárat, akadálymentes mosdó) valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedően.
A homlokzati nyílászárók cseréje során természetesen hőszigetelő bukó-nyíló ablakok, biztonsági üvegezésű ajtók kerültek beépítésre, a csoportszobáknál alumínium redőnyök, a szükséges helyeken szúnyoghálók kerültek felszerelésre. A külső ablakpárkányok alumínium lefedést kaptak.
Az épület homlokzata 15 cm hőszigetelést kapott. Az épület magastetős kialakítású, amely 1993-ban került az épületre, itt a meglévő padlástérben 25 cm vastag új hőszigetelés került leterítésre.
Az épületen belül a padlók teljes rétegrendben megújultak, mivel az épület vízszigetelése az idők folyamán teljesen elöregedett és így funkcióját már nem töltötte be. A belső tereknél a hideg- és meleg burkolat cseréjére került sor, a létesítmény vizesblokkjai és öltözői teljes felújításra kerültek, úgy hogy közben a belső terek kapcsolatai részben megváltoztak. Új szaniterek, csaptelepek kerültek elhelyezésre. Az óvoda természetes szellőztetése a szükséges helyeken gépi szellőztetéssel került kiegészítésre. Az épület belső tereit három rétegben újrafestették, az elavult hőközpont modernizálásra került, a belső elektromos hálózat szükséges mértékű rekonstrukciója mellett. Az egyes helyiségek fölé, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására, álmennyezet került.
Az udvari járdaburkolat az épület körül megújult, az új térburkolat lefektetése az akadálymentesítés biztosítása és balesetveszély csökkentése érdekében történt. Továbbá a felújított főbejárat előtt acélszerkezetű előtető létesült, mely egyben védi a mozgáskorlátozott rámpát, valamint csapadékos időben az előtető alatt az óvodába járó gyermekek tudnak játszani.
A projekt keretén belül udvari játszóeszközök beszerzésére is sor került, a meglévő, elhasználódott eszközök helyett, illetve azok kiegészítésére 3,1 millió forint értékben.

Kapcsolódó cikk:
http://szeged.hu/hirek/34328-teljesen-megujult-a-taban-utcai-ovoda-epulete.html