Július 16, kedd,
Valter, Irma

Szeged Megyei Jogú Város hivatalos weboldala

July 16, kedd,
Valter, Irma
0 °C
0 °C / 0 °C
Sikeres volt a szegedi foglalkoztatási program

Sikeres volt a szegedi foglalkoztatási program

2023.11.15.

A 2014-2020 Széchenyi 2020 program keretében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) célja a területi sajátosságokon alapuló fejlettségbeli különbségek mérséklése, a foglalkoztatás ösztönzése és a társadalmi együttműködés támogatása volt. A fenti célok elérését támogatta a TOP-6.8.2 program, melynek keretében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata számára mindösszesen 2 825 699 132 Ft állt rendelkezésre a foglalkoztatási programok megvalósítására. A teljes forrás felhasználása két ütemben valósult meg 2016 – 2019 között a Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében (Paktum 1.) elnevezésű TOP-6.8.2-15-SG1-2016-00001 azonosítószámú projekt, melynek eredményeire építve a „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében 2. ütem” (Paktum 2.) elnevezésű TOP-6.8.2-16-SG1-2018-00001 projekt az idei év során zárul.

A „Helyi foglalkoztatási együttműködések Szeged Megyei Jogú Város területén 2. ütem” elnevezésű, TOP-6.8.2-16-SG1-2018-00001 kódszámú, konzorciumi együttműködés keretében megvalósuló projektben 2019-2023. között összesen 1 855 401 679 Ft európai uniós és hazai forrás állt rendelkezésre arra a célra, hogy – a TOP-6.8.2-15 („Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében”) program folytatásaként – Szeged városának foglalkoztatottsága javuljon, valamint új befektetők és szektorok letelepedését segítsék elő a településen.
A program első felében (Paktum 1.) 970 297 453 Ft támogatási összeg állt rendelkezésre. Az első ütem sikeres befejezése után a konzorciumi partnerek – Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint kedvezményezett, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatallal és a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel – közösen valósították meg a szegedi vállalkozásokat és álláskeresőket segítő munkaerőpiaci program második ütemét.

A program célcsoportjai: alacsony iskolai végzettségűek, 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, 50 év felettiek, GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességű személyek, roma nemzetiséghez tartozó személyek, a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra visszavezethetők, inaktívak.
Támogatási lehetőségek: 
1.    Elhelyezkedést segítő támogatások (bértámogatás nyújtása, munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség-támogatás nyújtása (legfeljebb 90 nap), legfeljebb 8 havi bérköltség-támogatás 4 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel, munkába járáshoz kapcsolódó utazási költségek támogatása, mobilitás támogatása)

2.    Munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos támogatások (a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos (helyi/helyközi) utazási költség támogatása, a szolgáltatáshoz kapcsolódó keresetpótló juttatás és járulékainak biztosítása, a szolgáltatásban való részvétel idejére igénybe vett gyermekfelügyelet, a szolgáltatásban való részvétel idejére a hozzátartozó gondozásával járó költségek támogatása)

3.    Foglalkoztatást elősegítő képzésben történő részvétel támogatása (a képzéshez kapcsolódó (helyi/helyközi) utazás, szállás és étkezés támogatása, képzés idejére szóló keresetpótló juttatás és járulékainak biztosítása, a képzés ideje alatt igénybevett gyermekfelügyelet költségeinek támogatása, a képzés ideje alatt a hozzátartozó gondozásával járó költségek támogatása)

4.    Önfoglalkoztatóvá válás támogatása


A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal 2023. október 31-ig 1 582 fő álláskeresőt vont be a projektbe. Ebből a létszámból 1 224 fő, aki a foglalkoztatási paktumok keretében álláshoz jutott és 6 hónapig folyamatosan foglalkoztatott volt. A program keretében álláshoz jutók közül a programból való kilépést követő 180. napon 1 105 fő rendelkezett állással.

A pályázati forrás lehetőséget biztosított Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a befektetés-ösztönzési tevékenység fejlesztésére. A tevékenység legnagyobb eredményei közül néhány példa: a Lufthansa Systems, az Envision Pharma, a Cosmo Consult, az HTEC Group, a thyssenkrupp Automotive Technology, valamint a Continental Autonomous Mobility Hungary szegedi fejlesztési központjának megnyitásában való közreműködés, továbbá egy százfős, üzleti szolgáltatóközpontok (BSC) témájú konferencia megszervezése volt.

A „Paktum 2.” projekt sajtónyilvános zárórendezvényét november 14-én tartották.


További információ:
Szeged MJV Polgármesteri Hivatal
Szabó C. Szilárd, sajtófőnök
T.: 62/564-098, E: szabo.szilard@szeged.eu
W: www.szegedvaros.hu/fejlesztesek-2014-2020/