Lakossági felhívás

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a magas patogenitású madárinfluenza járvány 2020. január 12-én a Komárom-Esztergom megyei Ács, 2020. január 14-én a Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen, valamint 2020. március 25-én a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos településen is kimutatásra került, így a betegség újra megjelent Magyarországon. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága 2020. március 31-én egy Csongrád megyei állattartó Csengele területén lévő kacsatelepéről származó tamponmintából magas patogenitású madárinfluenza (H5N8) vírus került kimutatásra. Azonnali intézkedésként már a gyanú alapján megkezdték az érintett állomány felszámolását és a járványügyi nyomozást.

A madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályait a 143/2007 (XII.4.) FVM rendelet állapítja meg, melynek megfelelően többek között a kitörés körül a megfigyelési körzetek felállításra kerültek. Ezeken a területeken a hivatkozott jogszabályban meghatározott korlátozások, tiltások léptek életbe.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az elrendelt állategészségügyi intézkedések Szeged város közigazgatási területét is érintik annyiban, hogy Szeged Kiskundorozsma és Sziksós részének közigazgatási belterületére és az E5-ös elsőrendű főút, az 502-es elkerülő út, és az 55-ös másodrendű főút által határolt, nyugatra lévő külterületére megfigyelési körzetet rendeltek el.

A lakosság figyelmébe ajánljuk, hogy a járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon érhetők el:

http://portal.nebih.gob.hu/hu/madarinfluenza

 

Szeged, 2020. április 9.