Megújul a Csillag tér

Uniós támogatásból és önkormányzati forrásból teljesen megújul a Csillag tér útburkolata. Ezzel egy időben szélesítik az utat a Lugas utcán, valamint a Budapesti körúton (itt buszsávot hoznak létre), hogy biztonságosabbá és gyorsabbá váljon a kerékpáros és a közösségi közlekedés Tarjánban.

A munka július 25-én kezdődik, és öt hétig tart.

A felújítás ideje alatt forgalmi korlátozásokra, terelésekre kell számítani:

 • A Csillag teret és az odavezető útszakaszokat lezárják.
 • Július 25-étől a 9-es troli a Vértói út és a Széchenyi tér között közlekedik, a Széchenyi térről Tarján felé 9T jelzésű pótlóbusz jár módosított útvonalon.
 • A 10-es és 19-es troli, valamint a 20-as, 77-es, 77A-s, 84-es, 90-es, 90F-es és 90H-s autóbuszok is módosított útvonalon közlekednek.
 • A 21-es busz helyett a 20-as jár Új-Petőfitelep felé.
 • A trolik és buszok nem érintik a Lugas utcai végállomást és több megállót, ezek helyett ideiglenes megállókat alakítanak ki.
 • A trolik és buszok terelése miatt a Szamos, a Fecske és a Csaba utca egyes szakaszain július 24-én 8 órától tilos megállni.

Köszönjük a közlekedők megértését és türelmét!

Bővebb információk >>>

Folytatódnak a kerékpárosbarát fejlesztések Szegeden

Hat városrészben teszi biztonságosabbá, gyorsabbá a kerékpáros és a közösségi közlekedést a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem elnevezésű projekt. A 2020 második negyedévétől induló fejlesztések eredményeként tovább bővül a város már meglévő kerékpáros közlekedési hálózata is. A TOP-6.4.1-16-SG1-2018-00002 azonosító számú projektben 1,43 milliárd forint európai uniós forrást használ fel a szegedi önkormányzat, amely mintegy 474 millió forint önerővel egészíti ki a támogatást.

Bővebb információ >>>>

Pályázati felhívás

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán Közszolgáltatási Iroda által koordinált támogatási keretek közül az alábbi új pályázati felhívás került fel a honlapunkra

Idegenforgalmi támogatási keret 2020.

Fogyatékosügyi támogatási keret 2020.

Idősügyi támogatási keret 2020.

Kulturális támogatási keret 2020.

Ifjúsági támogatási keret 2020.

 

Bővebb információk >>>>

Felhívás parlagfűmentesítésre - 2020

Kérem a tisztelt lakosságot, a cégek, intézmények vezetőit, hogy a tulajdonukban vagy a használatukban lévő ingatlanokon a parlagfű kaszálását, vagy más módon történő irtását folyamatosan végezzék el.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Azzal szemben, aki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének belterületen a jegyző, külterületen a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya közérdekű védekezést rendel el, melynek költségeit a földhasználó, illetve a termelő köteles megtéríteni. Ezzel egyidejűleg a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya növényvédelmi bírságot szab ki.

Parlagfűvel kapcsolatos bejelentéseiket az alábbi számokon tehetik meg:

Belterületre vonatkozóan: tel.: 80/820-302

SZMJV Polgármesteri Hivatal Zöldszám e-mail: info@szegedvaros.hu

Külterületre, zártkertre vonatkozóan: tel.: 62/680-170

Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Szegedi Földhivatali Osztály e-mail: foldhivatal.szeged@csongrad.gov.hu

Dr. Martonosi Éva, Szeged Megyei Jogú Város Jegyzője

2020-as tanévkezdési támogatás Szegeden

Kedves Szegedi Szülő!

Az iskolák bezárása a veszélyhelyzet miatt minden család életében komoly felfordulást okozott. Egyik pillanatról a másikra kellett átállni a digitális, online oktatásra. Ez új kihívást jelentett a diákoknak, a szülőknek és a tanároknak egyaránt. Hálásak vagyunk Önnek, hogy az oktatási intézmények kényszerszünete idején is gondoskodott gyermekük tanulásáról! Sőt ebben a rendkívüli időszakban még nagyobb felelősség hárult minden szülőre.

A koronavírus járvány egész városunknak agy megpróbáltatásokat jelent, komoly veszteségeket okozott az önkormányzatunknak is. A bajt csak tetézte, hogy a kormány újabb forrásokat vont meg a városunktól a válság idején. Eddig 5 milliárd forintos hiányunk keletkezett a járvány miatt, de számunkra továbbra is kiemelten fontos, hogy a szegedi családokat támogatni tudjuk, különösen ebben a nehéz helyzetben. Szeged egy szolidáris város, amely akkor segyít, amikor a legfontosabb, a legnagyobb szükség van rá. Ezért a városvezetés úgy döntött, hogy az önkormányzat nehéz anyagi helyzete ellenére is fenntartjuk a tavalyi évben bevezetett tanévkezdési támogatást.

2020-ban is minden 1-8. évfolyamos, állandó szegedi lakhellyel rendelkező gyermek tanévkezdését 10 ezer forintos támogatással segítjük a szolidaritás jegyében!

Ahhoz, hogy a 2020-21-es tanévben az 1-8. évfolyamos gyermekük után járó 10 ezer forintot megkaphassák, kérem, hogy igényüket az ügyfélkapus regisztrációt követően a www.szegedvaros.hu honlapon tegyék meg!

Reméljük a járvány lecsengésével a gyerekek is mielőbb visszatérhetnek az iskolákba, ahol szép eredményeket érnek majd el! Sok sikert kívánunk Önöknek az új tanévben is!

Dr. Botka László, polgármester

Polgármesteri levél

Letölthető nyomtatvány

A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendjének változása május 25-től

Tisztelt Ügyfeleink!

A koronavírus terjedésének megakadályozása és mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében – betartva az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben előírtakat –

felhívom figyelmüket, hogy

 • a Polgármesteri Hivatal Széchenyi téri épületében az ügyfelek elsősorban a kijelölt ügyfélváróban és ügyféltérben tartózkodhatnak, ügyfél felkísérése az ügyintézői irodákban csak kivételesen indokolt esetben történik.
 • a Szegedi Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadóiban az ügyfelek száma továbbra is korlátozva van: egy időben ablakonként maximum egy ügyfél tartózkodhat a helyiségekben.
 • kérjük, hogy az ügyfelek egymástól és az ügyfélszolgálatos munkatárstól tartsák meg a 2 méteres távolságot.
 • személyes ügyfélfogadás mellett továbbra is kérjük, hogy törekedjenek az elektronikus kapcsolattartásra (e-ügyintézés, e-papír, e-mail) és postai úton történő kapcsolattartásra, valamint a telefonon történő egyeztetésre. Az elérhetőségekről és e-ügyintézésről a szegedvaros.hu weboldalon tájékozódhat.

Munkatársaink és ügyfeleink egészségének védelme érdekében a várakozás és ügyintézés során maszkot viselni szíveskedjenek. Az ügyfélszolgálatotokon kézfertőtlenítő igénybe vehető.

Kérjük betegen, vagy a koronavírussal való – akár csak lehetséges – érintkezése esetén semmiképp ne keresse fel személyesen ügyfélszolgálatunkat, helyette az elektronikus kapcsolattartás valamely formáját válassza.

Tájékoztató a Polgármesteri Hivatal ügyintézési és ügyfélfogadási rendjéről itt olvasható.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Dr. Martonosi Éva, jegyző

Lakossági felhívás

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya újabb tájékoztatást tett közzé a magas patogenitású madárinfluenzával kapcsolatban, amelynek részletes tartalma a mellékelt dokumentumban olvasható.

A lakosság figyelmébe ajánljuk továbbá, hogy a járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon érhetők el:

http://portal.nebih.gob.hu/hu/madarinfluenza

Szeged, 2020. május 18.

Dr. Martonosi Éva jegyző

Felhívás szúnyogok elleni védekezésről

Tisztelt Lakosság!

A központi szúnyoggyérítés mellett Önök is sokat tehetnek azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, hiszen a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található.

A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alább látható plakátot készítette.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített plakát és a szúnyogok elleni védekezésről szóló lakossági tájékoztató megtalálható az alábbi linkeken:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Felhívás avarégetésről

Tisztelt Szegediek!

Közleményt adott ki a rendkívüli járványügyi helyzetben három szakmai civil szervezet, hogy a szennyezett levegő súlyosbítja a koronavírus hatását. A Levegő Munkacsoport, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és az Európai Népegészségügyi Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusok megtapadnak az égetésből, fűtésből és egyéb forrásokból származó apró légszennyező részecskék (PM) felületén és így növekszik a fertőzésveszély is.

Tisztelt Szegediek!

Tegyenek meg mindent a koronavírus okozta károk csökkentése érdekében a tisztább levegőért!

Ne égessenek se avart, se kerti hulladékot! Semmiképp ne fűtsenek hulladékkal!

Ha csak szilárd anyaggal tudják otthonukat melegen tartani, csak száraz fával fűtsenek!

Szeged, 2020. március 31.

SZMJV Polgármesteri Hivatala

«
»

Információk

Folytatódnak a kerékpárosbarát fejlesztések Szegeden

Hat városrészben teszi biztonságosabbá, gyorsabbá a kerékpáros és a közösségi közlekedést a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem elnevezésű projekt. A 2020 második negyedévétől induló fejlesztések eredményeként tovább bővül a város már meglévő kerékpáros közlekedési hálózata is. A TOP-6.4.1-16-SG1-2018-00002 azonosító számú projektben 1,43 milliárd forint európai uniós forrást használ fel a szegedi önkormányzat, amely mintegy 474 millió forint önerővel egészíti ki a támogatást.

Bővebb információ >>>>

Közlemények

Megújul a Csillag tér

Uniós támogatásból és önkormányzati forrásból teljesen megújul a Csillag tér útburkolata. Ezzel egy időben szélesítik az utat a Lugas utcán, valamint a Budapesti körúton (itt buszsávot hoznak létre), hogy biztonságosabbá és gyorsabbá váljon a kerékpáros és a közösségi közlekedés Tarjánban.

A munka július 25-én kezdődik, és öt hétig tart.

A felújítás ideje alatt forgalmi korlátozásokra, terelésekre kell számítani:

 • A Csillag teret és az odavezető útszakaszokat lezárják.
 • Július 25-étől a 9-es troli a Vértói út és a Széchenyi tér között közlekedik, a Széchenyi térről Tarján felé 9T jelzésű pótlóbusz jár módosított útvonalon.
 • A 10-es és 19-es troli, valamint a 20-as, 77-es, 77A-s, 84-es, 90-es, 90F-es és 90H-s autóbuszok is módosított útvonalon közlekednek.
 • A 21-es busz helyett a 20-as jár Új-Petőfitelep felé.
 • A trolik és buszok nem érintik a Lugas utcai végállomást és több megállót, ezek helyett ideiglenes megállókat alakítanak ki.
 • A trolik és buszok terelése miatt a Szamos, a Fecske és a Csaba utca egyes szakaszain július 24-én 8 órától tilos megállni.

Köszönjük a közlekedők megértését és türelmét!

Bővebb információk >>>

Közgyűlések

Közgyűlés (2020. június 26.)

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2020. június 26. napján (péntek) 9.00 órai kezdettel tartotta soron következő ülését a Városháza Dísztermében.

Az ülésen – egyebek mellett – beszámoló hangzott el az állandó bizottságok munkájáról, a Polgármester és a Jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról (2019. november 01-től 2020. április 30-ig), valamint tájékoztatás a veszélyhelyzet időtartama alatt hozott polgármesteri döntésekről továbbá szó volt az önkormányzat 2019. évi zárszámadása, az önkormányzat 2020. évi költségvetésének 1. sz. módosításáról, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatójának lemondásáról és új ügyvezető igazgató választásáról, a Szeged helyi közforgalmú közlekedési közszolgáltatási szerződések módosításáról, a 2020/2021. óvodai nevelési év előkészítéséről továbbá Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2020. évi II. félévi munkatervéről.

A közgyűlés nyilvánossága

Az eddig megszokott rendben továbbra is nyilvános a közgyűlés. A törvényi előírás és a karzat befogadóképességének korlátai miatt azonban az ülések látogatásához is regisztráció szükséges. Regisztrálni a közgyűlés hetében hétfő reggel 8 órától csütörtök délig lehet a jegyzői iroda munkatársainál a 62/564-480-as telefonszámon. Emellett a közgyűlésekről a Szeged TV minden alkalommal élő közvetítést ad, amelynek felvételét megismétlik.

A közgyűlés napirendi pontja ide kattintva érhető el.

A közgyűlés 2020. június 26-ai ülésének nyílt előterjesztései

Beruházások

ELI-ALPS lézeres kutatóközpont

A Szegeden megépülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése az, hogy ultrarövid…