Óvodafejlesztési Program Szegeden- Kemes utcai óvoda családbarát korszerűsítése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Óvodafejlesztési Program Szegeden- Kemes utcai óvoda korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 79 877 700 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata célul tűzte ki, hogy hosszú távon a fenntartható és minőségi foglalkoztatás, valamint a munkavállalói mobilitás támogatásának feltételeit meg tudja teremteni. Kiemelt települési cél, hogy a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítése minél hatékonyabban megvalósulhasson a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztése által.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a 6723 Szeged, Kemes utca 6. szám alatti meglévő, működő bölcsőde komplex műszaki korszerűsítését két projekt keretében (TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00006 sz. „Kemes Utcai Óvoda energetikai korszerűsítése”; TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00005 sz. „Szegedi ÓVI Kemes Óvodájának korszerűsítése”) szeretné megvalósítani.
A Beruházó felújítási törekvése, hogy a 68 férőhelyes bölcsőde mind műszakilag, mind energetikailag olyan létesítménnyé válhasson, ami gazdaságosan üzemeltethető, illetve illeszkedni tudjon a mai kor színvonalához.
A tervezett felújítás az alábbi beruházási elemeket tartalmazza:
1. Mosdók, vizesblokkok felújítása (felnőtt és gyermek): a vizesblokkokban a padlóburkolatok, oldalfali csempeburkolatok elbontásra kerülnek, helyettük új burkolatok kerülnek kialakításra, csúszásmentes felületekkel.
2. Csoportszobák, gazdasági blokk, egyéb helyiségek és folyosók felújítása (festés, átépítés): a foglalkoztatókban, tornateremben, étkezőben, sószobában, tanulószobában a padlóburkolatok elbontásra kerülnek, helyettük új, antisztatikus PVC burkolatok kerülnek kialakításra. Ezen túl racionális szempontok alapján, illetve a bölcsőde dolgozóinak igényei, valamint akadálymentesítési követelmények miatt egyes helyiségek összevonásra, vagy átépítésre kerülnek.
3. Terasz árnyékolás: a termek természetes „hűtését” segíti elő, mivel légkondicionáló rendszer kiépítése nem tervezett.
4. Udvari burkolatok javítása, udvar rendezés, kerékpártároló kialakítása: az udvar, játszóterületek járófelületeinek megújítása, biztonságossá tétele, valamint egy kerékpártároló kialakítása tervezett.
5. Gépészeti munkák, víz-és csatornarendszer felújítása: mivel a beruházás során a használati hideg- és melegvíz ellátó hálózat is átalakításra kerül, így a kapcsolódó szükséges víz-és csatornarendszer felújítási munkákat is el kell végezni. Az új fogyasztókat be kell kötni az elvezető hálózatra, a csapadékvíz- és az épületen belüli szennyvíz hálózat felújításával, így a teljes belső rendszer felújításra kerül.
6. Elektromos felújítási munkák a villámvédelmi rendszer kiépítéséhez: villámhárító telepítése és kapcsolódó elektromos szerelési munkálatok.
7. Tűzjelző rendszer kialakítása.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 3. negyedév
A projekt azonosító száma: TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00005

 

Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Kemes utcai óvoda energetikai korszerűsítése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Kemes utcai óvoda energetikai korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 102.924.374,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A felújítandó óvodaépület, a Kemes Utcai Óvoda épülete, egy iparosított építési technológiával épített földszintes épületből áll. Az épület hagyományos gázfűtéssel ellátott, hasznos alapterülete 482 m2. Az előzetes energetikai felülvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az óvoda energiafogyasztása az elvárthoz képest magas, amely jelentős üzemeltetési költséget eredményez.
A tervezett energetikai korszerűsítés az alábbi beruházási elemeket tartalmazza:
1. Külső határoló szerkezetek korszerűsítése – Megvalósul az óvodaépület korszerűtlen homlokzati nyílászáróinak cseréje. – Elkészül az épületek teljes homlokzati hőszigetelése. – Megvalósul a tetőfödém hő- és vízszigetelése.
2. Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje és/vagy HMV rendszerek korszerűsítése – A hagyományos gázkazán cirkulációs radiátoros fűtésrendszer teljes felújítására van szükség. Új csővezetékek, szerelvények, nagy teljesítményű, használati melegvíz előállítására alkalmas kombi kondenzációs gázkazán (beépített melegvíz tárolóval) telepítése szükséges. – Megvalósul a fűtési csővezetékek és radiátorok cseréje, a radiátorokra termosztatikus szelepfejek kerülnek felhelyezésre. – Gyengeáramú vezérlőrendszer kialakítása az épületgépészet működtetéséhez.
3. Fotovoltaikus rendszer kialakítása (HMKE) – Háztartási méretű fotovoltaikus energiahasznosító rendszer kerül kiépítésre lapostetőn elhelyezett napelemekkel. Ehhez kapcsolódóan elkészülnek a szükséges tartószerkezetek, elektromos vezetékek és berendezések, ad-vesz mérőhely.
4. Meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszerek korszerűsítése – Megvalósul az óvodaépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítása a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősséget biztosító világítótestekkel. 5. Megvalósul a projektarányos akadálymentesítés.
A beruházás eredményeképpen: – csökken az éves primerenergia igény (PJ/év, kWh/év – megújuló energiaforrásból energia kerül előállításra – csökken az ÜHG kibocsátás – települési szinten tisztább és egészségesebbé válik a környezet – komfortosabbá válik az óvodaépület.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 3. negyedév
A projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00006