Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Kemes utcai óvoda energetikai korszerűsítése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Kemes utcai óvoda energetikai korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 102.924.374,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A felújítandó óvodaépület, a Kemes Utcai Óvoda épülete, egy iparosított építési technológiával épített földszintes épületből áll. Az épület hagyományos gázfűtéssel ellátott, hasznos alapterülete 482 m2. Az előzetes energetikai felülvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az óvoda energiafogyasztása az elvárthoz képest magas, amely jelentős üzemeltetési költséget eredményez.
A tervezett energetikai korszerűsítés az alábbi beruházási elemeket tartalmazza:
1. Külső határoló szerkezetek korszerűsítése – Megvalósul az óvodaépület korszerűtlen homlokzati nyílászáróinak cseréje. – Elkészül az épületek teljes homlokzati hőszigetelése. – Megvalósul a tetőfödém hő- és vízszigetelése.
2. Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje és/vagy HMV rendszerek korszerűsítése – A hagyományos gázkazán cirkulációs radiátoros fűtésrendszer teljes felújítására van szükség. Új csővezetékek, szerelvények, nagy teljesítményű, használati melegvíz előállítására alkalmas kombi kondenzációs gázkazán (beépített melegvíz tárolóval) telepítése szükséges. – Megvalósul a fűtési csővezetékek és radiátorok cseréje, a radiátorokra termosztatikus szelepfejek kerülnek felhelyezésre. – Gyengeáramú vezérlőrendszer kialakítása az épületgépészet működtetéséhez.
3. Fotovoltaikus rendszer kialakítása (HMKE) – Háztartási méretű fotovoltaikus energiahasznosító rendszer kerül kiépítésre lapostetőn elhelyezett napelemekkel. Ehhez kapcsolódóan elkészülnek a szükséges tartószerkezetek, elektromos vezetékek és berendezések, ad-vesz mérőhely.
4. Meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszerek korszerűsítése – Megvalósul az óvodaépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítása a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősséget biztosító világítótestekkel. 5. Megvalósul a projektarányos akadálymentesítés.
A beruházás eredményeképpen: – csökken az éves primerenergia igény (PJ/év, kWh/év – megújuló energiaforrásból energia kerül előállításra – csökken az ÜHG kibocsátás – települési szinten tisztább és egészségesebbé válik a környezet – komfortosabbá válik az óvodaépület.
A projekt kezdési dátuma: 2016. október 28.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 3. negyedév
A projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00006
Egyéb: