Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Jerney utcai óvoda energetikai korszerűsítése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Óvodafejlesztési Program Szegeden- I. ütem; Jerney utcai óvoda energetikai korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 134.999.593,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A Jerney János Óvoda alapterülete 647 m2. Az előzetes energetikai felülvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az óvoda energiafogyasztása az elvárthoz képest magas, amely jelentős üzemeltetési költséget eredményez.
A tervezett energetikai korszerűsítés az alábbi beruházási elemeket tartalmazza.
1.Külső határoló szerkezetek korszerűsítése: – Megvalósul az óvodaépületek korszerűtlen homlokzati nyílászáróinak cseréje.  – Elkészül az épületek teljes homlokzati és szükség esetén a tetőfödém hő- és vízszigetelése.
2. Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje és/vagy HMV rendszerek korszerűsítése: – Az épületben az elavult kazánok cseréjére van szükség. Új csővezetékek, szerelvények, keringető szivattyúk és osztó-gyűjtők kerülnek kialakításra, megfelelő hőszigeteléssel ellátva. Az alapvezetékek az épület tájolásának megfelelően, szabályozva kerüljenek kialakításra. – Megvalósul a fűtési csővezetékek és radiátorok cseréje. Erős- és gyengeáramú rendszerek kialakítása az épületgépészet működtetéséhez.
3. Fotovoltaikus rendszer kialakítása (HMKE)- Háztartási méretű fotovoltaikus energiahasznosító rendszer kerül kiépítésre lapostetőn elhelyezett napelemekkel. Ehhez kapcsolódóan elkészülnek a szükséges tartószerkezetek, elektromos vezetékek és berendezések, ad-vesz mérőhely.
4. Meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszerek korszerűsítése- Megvalósul az óvodaépület belső elektromos hálózatának részleges felújítása a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősséget biztosító világítótestekkel.
5. Megvalósul a projektarányos akadálymentesítés
A beruházás eredményeképpen:
– csökken az éves primerenergia igény (PJ/év, kWh/év
– megújuló energiaforrásból energia kerül előállításra
– csökken az ÜHG kibocsátás
– települési szinten tisztább és egészségesebbé válik a környezet
– komfortosabbá válik az óvodaépület.
A projekt kezdési dátuma: 2016. október 28.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. december 31.
A projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00004
Egyéb: