Időskorúak támogatása

Tisztelt Szegedi Nyugdíjas!

Szeged gazdasága dinamikusan fejlődik, évről-évre nagyobb adóbevételt ér el a város a kiválóan teljesítő szegedi vállalkozásoknak köszönhetően. Tavaly 12 százalékkal nőtt Szeged gazdasága, és idén is egymilliárd forinttal nagyobb lesz az önkormányzat bevétele a tervezettnél. Ez teszi lehetővé, hogy új jóléti intézkedéseket vezessen be a város.

2019-ben minden szegedi nyugdíjast 10 ezer forintos támogatással segíti az önkormányzat a szolidaritás jegyében.

Az időskorúak támogatásának célja a nyugdíjasok és a nyugdíjkorhatárt betöltött egyéb ellátásban részesülők megsegítése az idős korban jelentkező költségekhez való hozzájárulással. Az időskorúak támogatását a települési támogatások új fajtájaként 2019. évtől vezeti be az önkormányzat. Az egyszeri pénzbeli támogatásra jogosult minden szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkező és Szegeden élő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, öregségi nyugellátásban részesülő, és a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától egyéb ellátásban (például özvegyi nyugdíj, rokkantsági járadék, árvaellátás) részesülő személy, akinek május hónapban folyósítottak ellátást. Ezen felül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatalától időskorúak járadékát igénybe vevő személy is jelen támogatásra számíthat.
A támogatás a fenti esetekben hivatalból – tehát kérelem benyújtása nélkül – kerül megállapításra, melyhez az adatokat a folyósító szervektől kérjük meg. A jogosultak részére lakcímükre 10 ezer forintot megállapító rendelkező határozatot fogunk küldeni, és a támogatás postai úton kerül kiutalásra 2019. szeptember 1-től október 15-ig az Idősek Világnapja alkalmából.

Dr. Botka László
Szeged polgármestere