Bölcsődefejlesztési Program Szegeden – I. ütem; Gyík Utcai Bölcsőde energetikai korszerűsítése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Bölcsődefejlesztési Program Szegeden- I. ütem;

Gyík Utcai Bölcsőde energetikai korszerűsítése

A szerződött támogatás összege: 153.999.174,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása: A felújítandó Gyík Utcai Bölcsőde egy iparosított technológiával épített földszintes, távfűtéses épület, melynek hasznos alapterülete 1.148 m2. Az előzetes energetikai felülvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy energiafogyasztása az elvárthoz képest magas, és ez jelentős üzemeltetési költséget eredményez.
A tervezett energetikai korszerűsítés az alábbi beruházási elemeket tartalmazza:
1. Külső határoló szerkezetek korszerűsítése: megvalósul a teljes homlokzati hőszigetelés, a korszerűtlen homlokzati nyílászárók cseréje és a tetőfödém hő- és vízszigetelése.
2. Hagyományos energiahordozó alapú fűtés korszerűsítése.  – A távfűtéses épületegyüttesben az elavult hőközpont felújítására van szükség. Megfelelő hőszigetelésű új csővezetékek, szerelvények, keringető szivattyúk és osztó-gyűjtők lesznek. Kicserélik a fűtési csővezetékeket és a radiátorokat.  Új erős- és gyengeáramú rendszereket alakítanak ki az épületgépészet működtetéséhez.
3. Napelemes rendszer kialakítása (HMKE) – Háztartási méretű napelemes energiahasznosító rendszer kerül kiépítésre a lapostetőn elhelyezett napelemekkel. Ehhez kapcsolódóan elkészülnek a szükséges tartószerkezetek, elektromos vezetékek és berendezések, az ad-vesz mérőhely.
4. Meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszerek korszerűsítése. –  Megvalósul a bölcsődeépület belső elektromos hálózatának részleges felújítása a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősségű világítótestekkel.
5. Megvalósul a projektarányos akadálymentesítés. A beruházás eredményeképpen csökken az éves energiaigény, – csökken a károsanyag kibocsátás – tisztább és egészségesebb lesz  a környezet – komfortosabbá válik a bölcsődeépület.
A projekt kezdési dátuma: 2016. október 28.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. augusztus 31.
A projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00002
Egyéb: