Felhívás méhzárlatra

Tisztelt Lakosság!

Felhívom a figyelmet, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal mézelő méhek nyúlós költésrothadásának újbóli megállapítása miatt a legutóbbi, 2019. szeptember 03-i nappal elrendelt méhegészségügyi települési zárlatot megváltoztatta – a csatolt térkép alapján – az alábbi területekre:

1./ Szeged MJV területe:

  • a Tisza jobb partján Baktó, Béketelep északi fele, Fodorkert, Kiskundorozsma, Makkosháza, Petőfitelep, Tápé és Új-Petőfitelep kivételével,
  • a Tisza bal partján a Szőregi úti MOL-kút vonaláig Újszeged és Új-Szőreg

2./ Röszke belterületén a József Attila utca nyugati végét, az Ady Endre utca Holt-Tisza felőli végével összekötő képzeletbeli vonaltól Északra.
Röszke külterülete a régi 5-ös úttól a Tiszáig

3./ Tiszasziget külterülete a határőrizeti emlékhelytől kiindulva a Medencés kikötő irányába Északnyugatra, és az államhatár felé Délre vett képzeletbeli egyenesektől Nyugatra.

A zárlat alatt álló
a) településről tilos méheket, azok nyers mézet, virágport, propoliszt, betegségterjesztő eszközöket kivinni;
b) területre tilos fogékony állatokat bevinni;

A növényvédelmi beavatkozás következtében szükséges gyors áttelepülés (menekülés) szabályai a méhészetek esetében a következők:
a) az áttelepülés során a község határának elhagyása tilos;
b) az áttelepülés tényét a méhész a hatósági állatorvosnak haladéktalanul köteles bejelenteni;
c) a méhész köteles a méheket tizennégy napon belül az eredeti telephelyre visszatelepíteni.

A települési zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek kell megvizsgálni.