Egyesületek

Szegedi Polgárõr Szervezetek Szövetsége


[u:0]A Szegedi Polgárőr Szövetség tevékenységének és működésének eddigi eredményei:[/u:0]

A [b:0]Szegedi Polgárőr Szervezetek Szövetsége [/b:0]Magyarországon törvényesen működő, önszerveződésű, bűnmegelőzési, közbiztonság védelmét szolgáló pártpolitikai érdekektől mentes közhasznú társadalmi szervezet. A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségnek megalakulása óta (1991) dinamikusan fejlődik és mára már tevékenységi területének egyik meghatározó szereplőjévé vált. Jelenleg 9 szervezet alkotja a szövetséget, mely 275 főt számlál. A szövetséget alkotó egyesületek a helyi közéletben is meghatározóak bűnmegelőzési tevékenységük mind a helyi lakosok, mind pedig az együttműködő szervezetek körében elismert. A szövetség 1998 évtől közhasznú szervezetként, megalakulása óta az [b:0]Országos Polgárőr Szövetség [/b:0]tagjaként működik.

Kiemelten közhasznú tevékenységeink a közrend- és közbiztonság védelme, bűnmegelőzés, gyermek- és ifjúságvédelem, környezet- és katasztrófa védelem.
A Szegedi Polgárőr Szövetség legfőbb feladata a bűnmegelőzés. A polgárőrség bűnmegelőzési tevékenysége három erős pilléren nyugszik: rendszeres járőrözéssel szolgálja a közterületek biztonságát, szűkíti a bűnözés utánpótlási vonalait, hangsúlyt helyezve a gyermek-és ifjúságvédelemre, neveléssel alakítva ki egy erkölcsösebb generációt, amely tudatosan képes elutasítani a kábítószereket, s a bűnöző életmódot.
Az egyesületek nagy hangsúlyt fektetnek a gyermek- és ifjúságvédelemre. Szezonális programokat is szervezünk. Nyáron fel kell készíteni a gyerekeket, hogy a szünetben is a legjobb tudásuk és odafigyelésük szerint közlekedjenek, mert hajlamosak teljesen kikapcsolni a szünidő kezdetével. Télen szintén nagyon fontos a saját és környezetünk egészségének, épségének megőrzése. A hideg miatt az utak csúszóssá válnak, fokozottan oda kell figyelni.

Célunk, hogy a Szövetség egyesületei, a tevékenységi területeiknek megfelelően (Szeged) a lehető legteljesebb mértékben tudja ellátni meghatározott feladatait. Legfőbb feladatunk a bűnmegelőzés területe, ezért koordinálásának folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. Továbbá, hogy az infrastrukturális és a kommunikációs eszközök megfelelő mértékű folyamatos fejlesztése biztosított legyen. A Polgárőrség vezetőségének, operatív munkatársainak és maguknak, a polgárőröknek a megfelelő szintű továbbképzését fontos feladatnak tartja a Szegedi Polgárőr Szövetség.

A Szövetség eddig elért legfontosabb eredménye az, hogy eredményesen képes összefogni a 9 egyesületének munkáját, maximális érdekképviseletet tud nyújtani a törvényességre kiterjedően, valamint annak a ténye, hogy a Polgárőrség működésének köszönhetően nagymértékben csökkent a bűnesetek száma, nőtt a közbiztonság és a lakosság egészséges léte pozitív hatással van a társadalom egészére, ezáltal a gazdaság fejlődésére is. A napi kommunikáció megfelelően ki van alakítva az egyesületek között és a társszerveinkkel is. A napi munkakapcsolatunk kiválóan működik az együttműködési megállapodásban álló szervekkel.

Gyermek- és ifjúság védelem területén tett erőfeszítéseink, drogmegelőzésű programok szervezése, általános iskolákban a meglévő „Drog prevenciós táska” segítségével. Egy iskola egy polgárőr bűnmegelőzési és közlekedési hónap minden éves megtartása. Civil gépjárműköröző és kereső szolgálat és a Mátrix Police lopott gépjármű kereső rendszer működtetése a rendvédelmi szervekkel közösen a város fő- és közútjain, illetve a parkolókban. A Szomszédok Egymásért Mozgalom elnevezésű, a közvetlen környezetünket védő, bűnözés megelőzési célú szerveződés létrejötte. A nap 24 órájában, vonalas telefonról (1787) ingyenesen hívható központi diszpécser szolgálat működtetése a lakosság részére.

[u:0]A Szövetség szervezeti működése:[/u:0]
Feladatát a területileg illetékes önkormányzat, s egyéb társadalmi és állami szervezetek segítségével, a rendvédelmi szervekkel együttműködve látja el. A rendőréggel, a katasztrófavédelemmel, a határőrizeti szervekkel, és a környezetvédelemi szakhatóságokkal együttműködési megállapodás alapján, a felsorolt szervek területein hatályos előírások, törvények, betartatásával nyújt segítséget a megelőzés területén a polgárőrség. Az önkormányzatok rendszeresen igénylik és támogatják a polgárőrség mind hatékonyabb munkáját.

A Szövetség Szeged városára kiterjedő feladatát a szervezet Alapszabályában foglaltak, működési feladatát a Szervezeti Működési Szabályzatban foglaltak tartalmazzák és az aktuális évre előirányzott feladatokat, az Éves Munkaterv tartalmazza.