Alapítványok

Szegedi Evangélikus Kollégium


Szegedi Evangélikus Kollégium

Több, mint egy emberöltővel ezelőtt, 1896-ban nyitotta meg kapuit a szegedi MÁV Nevelőotthon, az ország első vasutas gyermekintézménye. Az intézmény életének egyik fordulópontja volt, amikor a MÁV helyett a “Vasút a gyermekekért” Alapítvány vállalta a kollégium fenntartását. 1996-ban még fényes ünnepség keretében ünnepelte a diákotthon a százéves fennállását, ám az ezredforduló utáni évtizedekben a folyamatosan szűkülő lehetőségek miatt a jövő egyre bizonytalanabbá vált. Az intézmény számára az utolsó reménysugár egy új fenntartó keresése maradt. Az utóbbi szerepét vállalta magára a Magyarországi Evangélikus Egyház.
2019. szeptember 1. több szempontból is jelentős dátum Szeged városának történetében. Az újjászerveződő szegedi evangélikus nevelés első két intézményeként és egy nagy múltú nevelőintézet utódaként megalakult a Szegedi Evangélikus Kollégium és a Szegedi Evangélikus Felsőoktatási Diákotthon. Intézményeink a szegedi középiskolákban tanuló diákok, valamint a Szegedi Tudományegyetemen tanuló hallgatók számára kínálnak kollégiumi ellátást.
A nyári időszakban épületünk 200 fő elszállásolására alkalmas. Tanév közben a középiskolai rész hétvégenként is tud vendégeket fogadni.

Szegedi Evangélikus Kollégium