Díszpolgárok

Prof. Dr. Pintér Sándor


egyetemi tanár, gyermekorvos

Pintér Sándor Debrecenben született 1934-ben és ott szerezte meg orvosi diplomáját is. 1960-ban kapott állást a Szegedi Gyermekklinikán, ahol több mint fél évszázadot töltött a gyermekgyógyászat szolgálatában.

Kezdetben kutatással foglalkozott, így jutott ki 1973-ban egy fél éves ösztöndíjjal Oxfordba. 1991 és 1995 között tanszékvezető professzorként vezette az intézményt. Munkássága során megújult a Gyermekklinika teljes épülete és megalapította az ország első gyermek-intenzív osztályát is. Nyugdíjasként, ha teheti, ma is naponta bejár a klinikára.

Pintér Sándor a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja. A Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. A dél-magyarországi régióban működő alapítvány eddigi tevékenysége alatt több mint 20.000 gyermek életét mentette meg. A mentés mellett az alapítvány legfontosabb missziója a prevenció. A professzor ma is az egyetlen rangidős gyermekgyógyász, aki koraszülöttmentéssel és ellátással foglalkozik hazánkban.
Felesége és három gyermeke szintén az egészségügy területén dolgozik.
Legszebb kikapcsolódás számára a családjával, a gyerekeivel és a hat unokájával együtt töltött idő, valamint a kertészkedés.

Munkásságát számos publikáció, tanulmány jelzi, mellette több szakmai elismerés és kitüntetés birtokosa, amelyek közé mától Szeged város díszpolgári címét is megérdemelten magáénak tudhatja.

Kelt: Szegeden, 2017. május 19-én