Díszpolgárok

Prof. Dr. Csapó Benő


egyetemi tanár,
a neveléstudományok doktora

Csapó Benő Szentgálon született 1953. március 5-én.
A szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett kémia-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet 1977-ben. Két év múlva egyetemi doktori, 1985-ben kandidátusi fokozatot kapott, 2002-ben pedig elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet, a Neveléstudományi Doktori Iskola, az Oktatáselméleti Kutatócsoport, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia Képességfejlődés Kutatócsoportjának vezetője. A jövő pedagógusai a felsőoktatásban az ő művein nőnek fel. Humboldt-ösztöndíjas kutatóként dolgozott 1989-ben a Brémai Egyetemen, később meghívott kutatóként 1 éven át az Egyesült Államokban, Stanfordban.
1991 óta a Magyar Pedagógia című folyóirat főszerkesztője. 2001-ben elindította az évente megrendezett Országos Neveléstudományi Konferenciát. Kétszer választották a European Association for Learning and Instruction vezetőségi tagjává, 2007-ben a szervezet Budapesten megrendezett konferenciájának elnöke volt.
Számos hazai és nemzetközi kutatási programban vett részt vezetőként, magyarországi irányítóként, vagy éppen a munkacsoport tagjaként. Fő kutatási területei az értelmi fejlődés, a képességek fejlesztése, a tudás szerveződése, a pedagógiai értékelés és a számítógépes tesztelés.
2009-ben a megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. A Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában 2015-ben Prima Primissima díjat kapott.
Ezt a nagyívű életművet kívánja elismerni Szeged városa a díszpolgári cím adományozásával.