Díszpolgárok

Novák István DLA


Novák István Budapesten született 1938-ban. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1961-ben szerzett diplomát.
A vidéken élő és alkotó kortárs magyar építőművészek közül az egyik leggazdagabb és legegységesebb életművet mondhatja magáénak Szeged Ybl-díjas főépítésze. Eddigi pályafutása során közel kétszáz épületet tervezett. Lakóházait éppúgy szeretik, mint barátságos postáit és közösségi fórumként is funkcionáló példaértékű aulás iskoláit. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János Általános Iskola és az ÁNTSZ újszegedi székháza szintén az Ő alkotása. Az elmúlt két évtizedben jellegzetes alföldi települések, Békés, Gyula, Mezőberény, Szentes és Orosháza városközpontjait álmodta újjá. A szlovákiai Ajnácskő kis magyar katolikus közössége naponta meríthet erőt abból a csodálatos templomból, amit ajándékul tervezett nekik. A határainkon túl is jól ismerik az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Feszty-körkép otthonául szolgáló, monumentalitásával, egyszerűségével és természetességével ható rotundáját.  Novák István huszonnyolc éven át a szegedi CSOMITERV tervezője, majd vállalati főépítésze volt, azután 1990-ben önálló építész irodát hozott létre. 1988-tól Szarvas, 1995-től 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig Szeged város főépítésze volt.

Neki és munkatársainak köszönhető, hogy Szeged 2003-ban megkapta az Európai Unió Kulturális Örökség Díját, az Europa Nostra-díjat.

Novák István több mint húsz rangos elismerésben részesült pályája során: 1983-ban Ybl-díjjal jutalmazták, 1995-ben Szegeden Pro Urbe, 1998-ban Szarvason Közszolgálati Díjat, 2007-ben Makón Podmaniczky-díjat kapott.
A Szabad Művészetek Doktora (DLA) címet 1998-ban szerezte meg. 2008-ban a magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima Primissima Díjjal ismerték el munkásságát a Művészetek Palotájában.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a városért végzett tevékenysége elismeréseként Novák Istvánnak Díszpolgári címet adományoz.

Kelt Szegeden, 2009. május 21-én.