Díszpolgárok

Lékó Péter


Szegeden élő és tanuló sportolóként már 1994-ben a világ legfiatalabb sakknagymestere.

A magyar felnőtt válogatott tagjaként, mint éltáblás vezeti a csapatot a nemzetközi versenyeken. 2001-ben ötödik a világranglistán. Ettől az évtől kezdve új stílusban, új repertoárral, bátrabban játszik. Gyenge évet zár 2001-ben, de annál örömtelibb a következő esztendő. Rapid világkupa győzelmet arat ugyanis Dubaiban, első helyet szerez Dortmundban, a világbajnok jelöltek versenyén.

A legjobb magyar sakkozói teljesítményt éri el, amely lehetővé teszi számára, hogy a klasszikus  világbajnoki cím védőjével játsszon páros mérkőzést. 2003-ban pályafutása addigi legnagyobb eredményét éri el, amikor megnyeri minden idők egyik legerősebb szupertornáját Linaresben. A bledi olimpián az ezüst érmet szerző magyar válogatott első táblása. Ekkor már folyamatosan foglalkoztatja a nemzetközi sakkéletet a világbajnoki cím védőjével, Kramnyikkal történő páros meccsének időpontja.  2004 január 28-án bejelentik a  világbajnoki páros mérkőzés időpontját, azaz szeptember 25-e és október 18-a között dől el a világbajnoki cím sorsa.  Lezajlik a meccs, a Kramnyik elleni világbajnoki döntő: Lékó Péter bravúrosan játszik, 7:7-tel zárul a mérkőzés, de a címvédő jogán az orosz sakkozó marad a világbajnok.

A fiatal magyar nagymester ugyan nem szerezte meg világbajnoki címet, de játékát, kiemelkedő tudását  így is  különleges  sporttörténeti eseményként jegyzi a nemzetközi sportvilág. Méltán nyeri el az év legjobb játékosa választáson a rangos harmadik helyezést. Szeged különösen büszke világhírű sakkozójára, aki az idén veretlenül nyeri meg a Wijk aan Zee-i szupertornát és ezzel az eredményével a FIDE második negyedévi ranglistáján a  4. helyen áll. Ez egyben új magyar és egyéni csúcs.

Személyében sportszakmai \”nagykövet\”, aki városában is gyakran vállal szimultánt, hogy népszerűsítse sportágát. Városunk 2001-ben a \”Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékéremmel\” tüntette ki.  Ezúttal a legmagasabb elismerésében részesíti világklasszis sportemberét.

Kelt Szegeden, 2005. május 21-én.