Díszpolgárok

Kopasz Márta


Kopasz Márta festő-és grafikusművész városunk képzőművészeti életének vezető egyénisége, egyik legegyénibb hangú alkotója. Szegeden született 1911-ben. Tanulmányait 1930-36 között kitüntetéssel végezte az Iparművészeti Főiskolán, egyúttal elnyerte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egyszeri ösztöndíját.

Buday György távozása után 1938-1952-ig a Szegedi Egyetem grafikai lektora. Munkássága elismeréséül ösztöndíjasként tanulmányúton járt Kalotaszegen és a Székelyföldön. 1939-ben tagja lett az Európai Exlibris Társaságnak, rendszeres résztvevője azóta is a társaság által két évente szervezett nemzetközi kollektív kiállításoknak. Bejárva Európa nagyvárosait értékes díjakkal, “kiállítás-sikerekkel” tért haza. (Krakkó, Bécs, Párizs, Varsó, Peruggia, Cannes, Milánó, Malbork, Drezda)

Az 1940-ben megalakult Kisgrafikai Barátok Országos Egyesülete titkára, jelenleg örökös elnöke. Emlékezetes és maradandó érték a Múzsákról készült linósorozata. Művei a szegedi tájat és a város utcáit, történelmét idézik a tőle megszokott érzékenységgel. Megjelenik a Tisza-part, a Dóm, a Dömötör torony, a boszorkánypörök hangulata.

1952-56-ig a Szegedi Tanárképző Főiskola rajztanszékén kinevezett adjunktus. 1956-61-ig a Hámán Kató Általános Iskolában rajztanár.1961-69-ig az Ipari Szakközépiskola, majd a Tömörkény István Gimnázium tanára, a művésztanári munkaközösség vezetője. Ebben az időszakban készítette a Művészeti grafikai oktatás középfokú tantervét, melyet a Művelődési Minisztérium is jóváhagyott.

Nyugdíjazását követően 1969-től a Bartók Béla Művelődési Központban grafikai klubot alapított, ahol a művészeti gimnáziumban érettségizett, de felsőoktatási  intézménybe fel nem vett tanítványok alkotását tette lehetővé.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, alapítása óta a Szegedi Szépmíves Céh Képzőművészeti Egyesületnek, valamint a Kisgrafikai Barátok körének.

Mindmáig tevékeny részese Szeged képzőművészeti életének. A Művelődési Minisztérium 1977-ben docensi címmel ismerte el addigi tevékenységét. 1986-ban a József Attila Tudományegyetem Tanácsa József Attila emlékplakettel tüntette ki. Munkásságával kiérdemelte Szeged Város Alkotói díját. /1992/

1992-96-ig tagja volt az Aba-Novák közalapítványnak.

Kelt: Szeged, 1997. május 21-én