Díszpolgárok

Gregor József


1940. augusztus 8-án született Rákosligeten. Énektanulmányait magánúton végezte, a \’60-as évek elején a Magyar Néphadsereg Kórusában énekelt.

1964-ben Vaszy Viktor szerződtette a Szegedi Nemzeti Színházba. Vaszytól nemcsak muzikalitást, színpadi kultúrát és énektechnikát tanult, hanem azt a komplex előadóművészi kultúrát, amelyre az operaelőadások során oly nagy szükség van.

Az operaszínpad és a hangversenypódium mellett a rádió és a televízió is rengeteg feladatot ad Gregor József számára. Talán ennek is köszönhető, hogy egyedülálló módon vidékről sikerült az ország vezető basszistájává válnia.

A basszus-repertoár szinte valamennyi nagy szerepét elénekelte: pl. Sarastrót, Kékszakállút, Fülöp királyt, Basiliót, Leporellót, Koncsak kánt, Ochs bárót, Ozmint, Gremint, Dulcamarát, Don Pasqualét, Mozart Requiemjének basszus szólamát, Bach János passiójának Jézusát. A buffo basszus szerepkörben nemzetközi hírnevet szerzett, az elmúlt években sorra mutatkozott be az antwerpeni, a baltimore-i, a denveri, a houstoni, a portlandi, a római és a trieszti operaházakban.

Pályája csúcsaként értékelhető, hogy a világ egyik legjelentősebb operaházába, a New York-i Metropolitenbe rendszeresen meghívást kap és fellép a világ más híres zenés színpadain is.

1999-ben az Egyesült Államokban, Portlandban Don Pasquale szerepét játszotta, a Thália Színházban az Operaház társulatával a Hamupipőkét mutatta be. Don Magnifico szerepében Antwerpenben és Gentben lépett fel a Flamand Opera társulatával. 2000 őszén a Houstoni Grand Operában nemzetközi szereposztásban Leos Janacek Katja Kabanova című operájában Szavjol Gyikoj, a kereskedő szerepét énekelte nagy sikerrel. Ugyanerre a szerepre meghívta a dallasi operaház is.

Az elmúlt években Falstaff és Dulcamara szerepét énekelte a Szegedi Nemzeti Színházban. Repertoáron lévő szerepeivel folyamatosan fellép a Magyar Állami Operaházban és állandó közreműködője az ország koncertpódiumainak.

Tagja a Szegedért Alapítvány kuratóriumának.

Művészetét Liszt díjjal, Érdemes és Kiváló művész címekkel és 1999. március 15-én Kossuth-díjjal ismerték el. Szülőhelyén, Rákosligeten 1999-ben Centenáriumi Emlékérmet vett át, 1995-ben Gárdony, 2001-ben pedig Budapest XVII. kerületének díszpolgára lett. Szeged városa 2001-ben Pro Urbe díjjal tüntette ki a világhírű művészt.

Kelt Szegeden, 2003. május 21-én.