Egyesületek

ELSA Szeged


ELSA az Európai Joghallgatók nemzetközi, politikailag semleges, nonprofit szervezete, amelyet magyar, osztrák, német és lengyel diákok alapítottak 1981-ben. Ma több mint 30 ezer taggal rendelkezik 39 európai ország több mint 250 városában, így többek között Szegeden is. Három fő tevékenységi területünk a következő:

AA azaz Academic ActivitiesTudományos Tevékenység

Az ELSA Válogatott Európajogi Tanulmányok (Selected Papers on European Law, SPEL) című kiadványa lehetőséget biztosít a tehetséges joghallgatóknak, hogy legjobb munkáikat tekintélyes és elismert jogász professzorok írásai mellett publikálják az EU-val kapcsolatos jogi témákban. Minden évben megrendezésre kerül az ELSA Perbeszédversenye (Moot Court Competition). A Világkereskedelmi Szervezet jogával (WTO-law) foglalkozó verseny döntőjére, Genfbe, akár Te is kikerülhetsz.

S&C azaz Seminars and Conferences
Szemináriumok és Konferenciák

Az ELSA helyi, országos és nemzetközi szinten szervez jogi témájú rendezvényeket. A Hálózat évente több mint 70 eseményt kínál tagjainknak rendkívül alacsony részvételi költséggel. Az S&C terület a manapság figyelmet érdemlő teljes jogi spektrumot átfogja: palettáján szerepelnek 2-7 napos konferenciák, 2-3 hetes nyári egyetemek, tanulmányi csereutak, helyi és nemzetközi intézménylátogatások, kerekasztal beszélgetések stb.

Számtalan rendezvényünk közül ízelítőképpen:

Szegeden az elmúlt szemeszterben rendkívül nagy népszerűségnek örvendett a börtön- és boncoláslátogatás. Ellátogattunk a budapesti Legfelsőbb Bíróságra, Külügyminisztériumba, a szegedi Munkaügyi Bíróságra; elsős hallgatóinknak Római jogi vetélkedőt szerveztünk; tagjaink számos ELSA konferencián, előadáson vehettek részt.

Minden évben más város ad otthont a nemzeti szintű ELSA-találkozónak, ahol a távlati tervek kitűzése mindig óriási bulikba torkollik.

STEP vagyis Student Trainee Exchange Programme
Gyakornokcsere Program

ELSA-tagként lehetőséged nyílik magyar illetve külföldi ügyvédi irodáknál, nemzetközi szervezeteknél általában jelentős fizetésért 2-78 hétig tartó gyakorlaton részt venned. Ezáltal kivételes személyes és szakmai kapcsolatokat építhetsz ki. 2003-tól kezdve a magyar hallgatók számára is elérhető az ELSA-International Online rendszere. Ezáltal néhány nap leforgása alatt akár Téged is olyan ajánlattal kereshetnek meg, amelyet álmaidban sem gondoltál volna, hiszen nem kisebb formátumú szponzorok támogatják a szervezetet, mint a Clifford Chance, a PriceWaterHouseCoopers, vagy a Microsoft; sőt az Európai Bizottság általános költségvetéséből az ELSÁnak is juttat. Az ELSA külföldön egy igen nagy presztizsű hallgatói szervezet, és e pozíciója megtartásáért minden helyi egyesület komoly erőfeszítéseket tesz.