Bölcsődefejlesztési Program Szegeden – I. ütem; Agyagos utcai bölcsőde energetikai korszerűsítése

erfa2
A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:
A projekt címe: Bölcsődefejlesztési Program Szegeden- I. ütem;
Agyagos utcai bölcsőde energetikai korszerűsítése
A projekt teljes összege (bruttó): 131.793.975,-Ft
A szerződött támogatás összege (bruttó): 131.793.975,-Ft
A projekt tartalmának bemutatása: Az Agyagos Utcai Bölcsőde hasznos alapterülete 1.293 m2. Az előzetes energetikai felülvizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a bölcsőde energiafogyasztása az elvárthoz képest magas, s ez a fenntartók számára jelentős többletköltséget eredményezett. A gépészeti rendszerek hatásfoka rossz volt, aránytalanul nagy veszteségekkel üzemeltek. A beépített rendszerek elhasználódtak, gyakoriak a meghibásodások, állandó javításokra szorultak korábban.
Az energetikai korszerűsítés az alábbi beruházási elemeket tartalmazta:
1. Külső határoló szerkezetek korszerűsítése, mely magában foglalta a teljes homlokzati hőszigetelést, a födém hő- és vízszigetelését és az ajtók, ablakok cseréjét. .
2. Hagyományos fűtés korszerűsítése: az épület eddigi távfűtéses rendszerében az elavult hőközpont felújítására volt szükség. Új csővezetékek, szerelvények, keringető szivattyúk és osztó-gyűjtők lettek, megfelelő hőszigeteléssel ellátva. Az alapvezetékek az épület tájolásának megfelelően, szabályozva kerültek kialakításra. Kicseréltük a fűtési csővezetékeket és radiátorokat. Az épületgépészet működtetése új erős- és gyengeáramú rendszerekkel történik.
3. Napelemes rendszer kialakítása (HMKE): új, háztartási méretű napelemes energiahasznosító rendszer került kiépítésre a lapostetőn elhelyezett napelemekkel. Ehhez kapcsolódóan elkészültek a szükséges tartószerkezetek, elektromos vezetékek és berendezések és az ad-vesz mérőhely.
4. Meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszerek korszerűsítése: megvalósult a bölcsődeépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítása a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősségű világítótestekkel.
5. Megvalósult a projektarányos akadálymentesítés.
A beruházás eredményeképpen csökkent az épület éves energia igénye, csökkent a károsanyag-kibocsátás,  tisztább és egészségesebb lett  a környezet – komfortosabbá vált a bölcsődeépület.
A projekt azonosító száma: TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00003